Lördagens middag :)

I lördags hade vi som sagt lite middag hemma för min bror och hans tjej. Det var väldigt trevligt och lyckat :) All mat var riktigt god och det var inget som egentligen var särskilt svårt att laga :)
Det här gjorde vi:

Förrätt:
Recept från taestline, härifrån :)

Smörgåsbakelse med räkröra - 4pers
 
8 skivor grovt rågbröd (vi hade dansk kavring)

Räkröra: 3 ägg, löskokta ca 2min. ca 15 färska räkor. salt och peppar.

Avocadokräm: 1 mogen avocado, ca 3msk färskost (philadelphia), lite citronsaft, salt och peppar.

Hacka äggen och räkorna och blanda till en gegga, salta och peppra. Lägg på första brödskivan. Lägg sen på ny brödskiva och bred där på avocadokrämen som du gör såhär: mosa avocado och blanda i philadelphia, ha i citron salt och peppar efter behag :P
Granera med en räka och voila!




Huvudrätt:
Recept från Jonas mormor :)

Helstekt kalkon med hasselbackspotatis.

Vi började med att köpa en fryst hel kalkon i onsdags, för den ska tina i kylen 2-3 dygn. Kalkonen vi köpte var något större (men ändå den minsta vi hittade) än den i mormors recept. Men då ökade vi bara lite på marinaden så var det problemet löst :P

Kalkonen vi köpte vägde ca 4.5kg enligt receptet ska den vara ca 3kg.

Marinaden:
* 2tsk salt
* 1½ tsk oregano
* ½ tsk mald svartpeppar
* 1½ tsk salvia
* saften av en halv citron
* 2 msk smält smör
* 1-2 msk svampsoya

Gör såhär: Torka av kalkonen och ta ut innehållet (spar det i en kastrull för det ska man koka buljong på sen, men det kommer jag till :P ). Häll i ca ½ tsk salt i kalkonen och lägg i en citronhalva (efter att du klämt ut saften till marinaden). Pensla hela kalkonen med marinaden. Pensla folie med smör och lägg i långpanna, lägg kalkonen på rygg på folien. Man kan binda ihop fötterna men det gjorde inte vi, behövs nog mer om man har massa fyllning i kalkonen :)

Stek kalkonen i ugnens nedre del på 200grade i 2 timmar. Ta sedan ut kalkonen, öpnna foliepaketet, pensla en gång till med marinaden och stek sedan i ugnen i 20 minuter till. Ta ut kalkonen och kolla köttsaften, den ska vara klar, inte rosa! Skär lite vid lår eller något annat tjockt ställe, köttet ska vara vitt :)







Buljongen som man sen använder för att göra sås på gör du såhär:

Lägg det som ligger i kalkonen i en kastrull och täck med vatten och salta lite. Koka i 30-45 min. Sila sedan.
Den här buljonegn kan man sen ha och använda som vanlig hönslbuljon :)

Såsen hittade vi i Vår kokbok har jag för mig.. Man smälte smör.. hade i buljong ca 2dl (beroende för hur många personer såsen ska räcka till såklart!) och även lite sky från kalkonen. Ca 1dl grädde och red sedan med såsredning så du får den konsistens du vill ha :)




Hasselbackspotatisen hittade vi också recept på i vår kokbok. Man skalar potatisen, lägg den sedan i exempelvis en träslev och skär sedan tunna skivor (du har den i träsleven för att inte skära genom hela potatisen). Pensla sedan med smör och stek i mitten av ugnen på 225 grader i ca 45min. Ta ut var 15e minut ungefär och pensla på med mer fett.. när det är ca 5-10 min kvar tar du ut och strör över salt och ströbröd. Färdigt! :)



Nu till Efterrätten! Receptet hittade vi även detta på taestline.
En glass-coctail :)

4 pers:
* 1.75 dl baileys (eller doodleys eller amarulla eller liknande)
* 1.75 dl Piña colada mix
* 2 bananer
* chokladsås
* Valfri glass

Blanda baileys, piña colada mixen och bananerna (vi tyckte det blev lite lite dock så vi tog lite mer av allt :P)
Dekorera med chokladsåsen som ett mönster i ett high-ball glas. Häll sedan i blandningen. Toppa med en kula glass av favoritsmak (vi hade apelsin-choklad glass!) :) dekorera med en skiva stjärnfrukt eller liknande :) voila!



Här har vi då alltså hela middagen :) Det blev riktigt lyckat och allt var väldigt gott! :)


PS: Vi hade också beställ chang och somerspy päron från systemet för att överaska och det var väldigt populärt och kul :)



Till förrätten hade vi lite bubbel :)



Tack för en jätte trevlig kväll! :)

 

 

 

 

 


Daniel

Det kallar jag en perfekt kväll! :)

Tone

Japp, viktigt att börja dagen bra :)



Åh vad gott allt såg ut :)

Sara

Jag vet1 Varför kan dom inte bara göra som dom blir tillsagda :)

Förrätten såg ut som en dröm. Såg riktigt skitgod ut!

det där såg riktigt gott ut du :)

Eleonore

Gaaah, den förrätten måste jag göra någon gång :D



Hehe du får ta och dricka lite rabarbervatten då ;)

madde

Gud vilken mysig blogg:D

Ja lycka till:D Choklad kan man aldrig få för mycket av;P




NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


HEMSIDA


KOMMENTAR